Čína udelila prvé licencie na vývoz výrobkov z gália a germánia

22.09.2023 Celý región

Peking 21. septembra (TASR) - Od zmeny vývozných podmienok, ktoré začali platiť od augusta, udelila Čína prvé licencie svojim firmám na export produktov z gália a germánia, kovov kľúčových pre výrobu polovodičov. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu. Export týchto produktov z Číny klesol v dôsledku nových podmienok v auguste na nulu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca ministerstva uviedol, že ministerstvo udelilo licencie niekoľkým čínskym spoločnostiam, ktoré splnili stanovené požiadavky. Zároveň dodal, že proces posudzovania žiadostí stále pokračuje.

Peking v júli oznámil, že od augusta upravuje podmienky vývozu ôsmich produktov z gália a šiestich z germánia. Od 1. augusta tak platí, že na vývoz tovarov a technológií s dvojakým (civilným aj vojenským) využitím je potrebná špeciálna licencia. To vyvolalo obavy viacerých firiem a štátov, keďže obidva kovy sú dôležité pri výrobe polovodičov a ďalších produktov. Gálium sa používa napríklad pri produkcii radarov, rádiokomunikačných zariadení či satelitov, germánium pri výrobe niektorých počítačových čipov, plastov a vojenských prístrojov, napríklad prístrojov na nočné videnie.

Pred zavedením exportných kontrol od augusta sa vývoz produktov z gália a germánia v júli prudko zvýšil. Ako uviedla agentúra Reuters, napríklad v prípade germánia dosiahol export v júli 8,63 tony, dvojnásobne viac než v predchádzajúcom mesiaci. Za prvých osem mesiacov roka vyviezla Čína celkovo 36,48 tony germánia, o 58 % viac než za osem mesiacov minulého roka.
 

Vyberte región

mark